Comunicat en resposta a la negociació del Districte de Gràcia amb la Llave de Oro sobre el desallotjament dels blocs Ca La Trava i La Jahnela


Fa dos anys que des de l’Oficina d’Habitatge Popular de Gràcia i l’Obra Social de Barcelona es va ocupar el bloc la Jahnela situat al 156 de la Travessera de Gràcia. Pocs mesos més tard, es va ocupar també el bloc contigu, Ca La Trava, número 154 del mateix carrer. Des de llavors que hi vivim famílies i joves excloses de l’accés a un habitatge i en risc de ser expulsades de la Vila de Gràcia, degut al greu procés de gentrificació que patim des de fa anys.

Després de l’intent fallit de compra d’ambdós blocs per part del Districte de Gràcia, i en el context de l’amenaça de desallotjament de Ca La Trava, a finals del mes de juliol es va posar en coneixement de l’Oficina d’Habitatge Popular de Gràcia que les negociacions amb La Llave de Oro havien seguit i que es feia la següent proposta a les veïnes dels blocs:

1. Reallotjament de les famílies en seguiment de Serveis Socials en pisos de Llave de Oro, en règim de lloguer social.

2. Compromís de la Llave de Oro d’aplicar el 30% d’HPO a la nova construcció que es faci un cop enderrocats els edificis.

3. Compromís de les veïnes de la Jahnela i Ca La Trava d’abandonar els blocs pel seu propi peu.

Si aquesta proposta no s’acceptava abans del 20 de setembre, el desallotjament de Ca La Trava seguiria el seu curs, amb el que perdem totes, i la possibilitat de tenir el 100% d’habitatge public dels dos blocs a la Vila de Gràcia. Després d’haver discutit la proposta entre totes les parts implicades, volem comunicar el nostre desacord amb la mateixa i amb com aquesta s’ha dut a terme.

En primer lloc, les veïnes porten mesos esperant una resposta per escrit a una instància interposada al Districte de Gràcia, on s’expliquessin els motius pels quals es va renunciar a la compra dels blocs. Aquesta resposta no ha arribat encara. Denunciem la manca de sensibilitat del Districte, ja que la incertesa que genera no saber què passarà amb les nostres cases suposa molta tensió i malestar.

En segon lloc, la proposta ha estat pactada amb la propietat a l’esquena de les veïnes i sense que aquestes hagin pogut formar part de les negociacions. Tampoc s’ha definit ni la localització dels pisos on serien reallotjades les veïnes, ni la durada dels contractes, fet que les força a firmar un xec en blanc i acceptar un acord sense saber-ne els termes. A més a més, deixa sense solució a la majoria de les veïnes de Ca La Trava.

En tercer lloc, l’acord proposat beneficia majoritàriament a La Llave de Oro, propietat dels blocs, ja que li permet enderrocar-los i construir-hi habitatges de luxe, contribuint al procés de gentrificació i a l’expulsió sistemàtica de les veïnes de classe treballadora de la Vila de Gràcia. No entenem perquè el Districte de Gràcia es va fer enrere d’un acord que hauria garantit l’habitatge de les veïnes, amb l’oportunitat d’afegir dos blocs al parc d’habitatge públic de Gràcia i frenar la construcció de pisos de luxe. Enlloc d’això, prefereix comprometre’s a pagar el lloguer dels pisos de la Llave de Oro on han de ser reallotjades les veïnes a preu de mercat, sense que els blocs on viuen actualment passin a ser de titularitat i gestió públiques.

La nostra principal reivindicació d’ençà l’ocupació dels blocs, ha estat que aquests fossin rehabilitats per a que les veïnes puguessin viure-hi dignament i que passessin a formar part del parc d’habitatge públic i assequible, tenint en compte que actualment no hi ha ni un sol habitatge que sigui públic a la Vila de Gràcia. Seguim denunciant la manca d’habitatge públic, agreujant del procés de gentrificació. Exigim que s’aturi el desallotjament de Ca La Trava, i que es faciliti el subministrament d’aigua a La Jahnela.

Per concluir, aclarim que no marxarem de les nostres cases ni dels nostres espais. Tampoc marxarem de la Vila de Gràcia, on hi tenim construïda la nostra comunitat i la nostra xarxa, ni acceptarem pactes que contribueixin al procés de gentrificació i beneficiïn als especuladors que ens fan fora de casa nostra.

No Ens Faran Fora.

Veïnes de La Jahnela, Obra Social de Barcelona, Oficina d’Habitatge Popular de Gràcia.

Publicar un Comentario

Tu email nunca se publicará ni se compartirá. Los campos obligatorios están marcados con un *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*